home
PITA VREUGDENHIL
schilder van realistische stillevens
Stilleven met kalebassen en 2 litermaat

Zaterdag 17 oktober 2009

Nieuwsbrief

derde jaargang nr. 6

Geachte kunstliefhebber,

Expositie in kasteel Cannenburch

Van 17 t/m 29 oktober exposeer ik realistische stillevens en een aantal pentekeningen, in kasteel Cannenburch te Vaassen.

Zatermiddag om 13:00 uur is de expositie van start gegaan. Na alle drukte en het succes van de open atelierdagen, stond gelijk het volgende evenement op de agenda. In de keldergewelven van kasteel Cannenburch, die helemaal in herfsttooi zijn gestoken, mag ik, tijdens de herfstvakantie, mijn werk tonen. Het is een prachtige ruimte, waarin mijn werk heel erg tot zijn recht komt. Door de kruisbogen is het natuurlijk wel een andere manier van exposeren, dan in een galerie met lange rechte muren. Het was passen en meten, om alles een mooi plekje te geven, maar het is gelukt, het hangt er prachtig. Ik ben trots op deze expositie op deze bijzondere locatie, en denk, dat het voor velen een leuke bestemming kan zijn in de herfstvakantie.


Keldergewelf in kasteel Cannenburch te Vaassen.

keldergewelf in kasteel Cannenburch in Vaassen.


Pen/gewassen inkttekening van kasteel Cannenburch in Vaassen

Pen/gewassen inkttekening van kasteel Cannenburch in Vaassen

De afgelopen 14 dagen dus bezig geweest om een mooie collectie samen te stellen. Dat betekende ook, het werk, dat in mijn vaste galerie in Elburg hing, om te wisselen voor werk uit het atelier, zodat er in de Cannenburch ook nog ander werk te zien is, dan tijdens de open dagen in mijn atelier. Naast de realistische stillevens, laat ik ook een aantal pen/gewassen inkttekeningen van het kasteel en plekjes uit de omgeving zien in van Dijck’s bruin. Deze inkt maak ik zelf van pigment en gedistilleerd water. Het geheel heeft enigszins het effect van een antieke prent in een eigentijds jasje.


Niet iedereen weet wat gewassen inkt is, dus even een korte uitleg. De techniek van gewassen inkt houdt in, dat naarmate er meer water wordt toegevoegd de kleur lichter wordt, waarmee oneindig veel nuances mogelijk zijn. Ik schilder het onderwerp met een penseel op aquarelpapier. Daarna ga ik verder met de pen. Omdat deze inkt, in tegenstelling tot Oost-Indische inkt, oplosbaar blijft, kan ik gedeeltes van de tekening weer met een vochtig penseel vervagen. Het is een verrassende techniek, met een heel mooi effect. In kasteel Cannenburch laat ik 22 olieverfstillevens zien, waaronder werk van de laatste jaren en het meest recente werk.

De expositie is vrij toegankelijk, voor een rondleiding door het kasteel moet uiteraard wel worden betaald.

U bent van harte uitgenodigd in kasteel Cannenburch.

Openingstijden:

Dinsdag t/m vrijdag 10.00-17.00 uur.
Zaterdag en zondag 13.00-17.00 uur.

Met vriendelijke groet,

Pita Vreugdenhil