home
PITA VREUGDENHIL
schilder van realistische stillevens
Stilleven met kalebassen en 2 litermaat

Maandag 11 april 2011

Nieuwsbrief

vijfde jaargang nr. 3

Geachte kunstliefhebber,

Deze nieuwsbrief informeert u over mijn laatste activiteit. De eerstvolgende nieuwsbrief ontvangt u, wanneer ik weer iets heb te melden.

ZomerExpo 2011 Anoniem Gekozen Winnaar van de eerste ronde

De Nederlandse kunstwereld krijgt een nieuwe traditie! De stichting ArtWorlds heeft in samenwerking met het Gemeentemuseum Den Haag de ZomerExpo 2011 gelanceerd. In navolging van de Summer Exhibition van de Royal Academy in London en de Canvas Collectie in België heeft ook Nederland haar eigen zomertentoonstelling door open inschrijving.

Het thema

Het thema voor deze eerste zomerexpo is portret, landschap en stilleven. 2450 Beeldend kunstenaars hebben zich ingeschreven met totaal 4750 werken. Een zeer kritische jury heeft de zware taak om een selectie te maken voor de tentoonstelling "Anoniem Gekozen" van de ZomerExpo2011

De dagjury

De dagjury bestond in Heerenveen uit 12 leden, museumdirectie, kunsthistorici, galeriehouders en kunstenaars, die een eerste keuze maakt en jureert zonder te praten (volgens Engels voorbeeld in The Royal Academy of Art) en zonder dat de kunstenaar aanwezig is. Immers de titel van de tentoonstelling, die gevormd wordt uit de keuze van de jury, luidt: “Anoniem Gekozen”. Je kunt geen uitleg geven over je werk en mag het niet zelf presenteren. Alleen de zeggingskracht en de kwaliteit van het werk telt, de achtergrond en naam van de kunstenaar worden niet vermeld tijdens de selectie. Ook lezen zij geen toelichtingen. Het werk wordt in maximaal 18 seconden aan de jury getoond en die neemt dan een beslissing.

Rozenbottels in gemberpotje

Stilleven rozenbottels in gemberpotje is door naar de tweede ronde

In een tweede ronde kiest een tweede jury bestaande uit 5 man/vrouw, uit de selectie van de eerste ronde de definitieve werken voor in het Gemeentemuseum Den Haag. Zij hebben wel overleg over de werken. Ook hierbij zijn de kunstenaars niet aanwezig. De voorrondes vinden plaats bij Museum Belvédère in Heerenveen, Stedelijk Museum in ‘s-Hertogenbosch en de Westergasfabriek in Amsterdam. Per dag ziet de deskundige jury 1200 kunstwerken, verdeeld over vier rondes wordt er geselecteerd. 600 Werken komen online op de site te staan en 250 werken worden gepresenteerd tijdens de unieke overzichtstentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag (9 juli t/m 14 augustus 2011)


Voorronde Heerenveen

In museum Belvédère in Heerenveen waar op 9 april één van de vier voorrondes plaats vond, had ik me met 3 stillevens ingeschreven. Om 3 uur werd ik verwacht en na twee uur wachten was ik aan de beurt. Mijn werk werd door iemand in ontvangst genomen en vervolgens door studenten/vrijwilligers meegenomen om aan de jury te worden getoond. Twee stillevens kreeg ik na de beoordeling weer terug en het derde, rozenbottels in gemberpotje, bleek geselecteerd om door te gaan naar de volgende ronde. Blijdschap alom. Mijn stilleven behoorde in ieder geval bij het selecte gezelschap, dat vanaf mei een plaatsje krijgt in de webgalery. Met zoveel deelnemers en zoveel kunstwerken, was dit wat ik had gehoopt en meer dan ik verwachtte en natuurlijk was ik trots, dat een deskundige jury daar mijn werk uit selecteerde. De uitslag van de volgende ronde was pas twee uur later, dus weer wachten, nu op het eindresultaat. Helaas is het niet gelukt om een plaatsje in het Gemeentemuseum Den Haag te krijgen. Een medewerker die bij de juryring aanwezig was, wist me nog wel te vertellen dat er flink over mijn werk was gediscussieerd, maar het uiteindelijk net niet haalde. Toch ben ik zeer tevreden en trots op het behaalde resultaat.
Ontvangst/aanmeldingshal

Ontvangst/aanmeldingshal    


Geduldig wachten

Wachten, wachten, wachten....